Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A 2012. évi Felnémeti Szüreti Napokról

2012.10.05. 22:37 vany

DSCF2022menet.JPGA Felnémet Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma, segítői és baráti köre - az alapítók szándékának megfelelve - kezdeményező és szervezőmunkával hosszú évek óta végzik Felnémet hagyományainak újjáélesztését, őrzését és gazdagítását.
Felnémet - Eger város részeként is - megőrizte falusias arculatát és közösségi hagyományait. A városfejlesztési terv alapján felépült Pásztorvölgyi lakótelep is kertvárosi jellegű, szépen „illeszkedik” a régi faluképbe. Az idetelepült fiatal családok és az „őslakos” felnémetiek között – elsősorban a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium adta lehetőségekkel élve és annak közreműködésével - olyan együttélés és együttműködés alakult ki, amely sajátos lokálpatrióta szemléletet honosított meg.

A felnémeti szüreti hagyományok újjáélesztésére 1995-ben került sor az itt élő értelmiség és vállalkozók összefogásával. Ebben nagy segítséget kaptak a szervezők a felnémeti öregektől és az iskolától. Az eltelt 18 évben a hagyomány olyan közösségi eseménnyé nőtt, amelyben minden korosztály megtalálta a saját ünnepét. Ennek a hagyománynak a gazdagodását bizonyítja, hogy a szüreti napok az eltelt évek alatt rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A minden évben megrendezett szüreti mulatság az itt élő és tenni akaró emberek kötetlen társasági eseményévé vált. A hagyomány rendezvényei az iskola nevelési programjában elfogadottak és népszerűek. Alapítványunk az - iskolával egyeztetetten - programsorozatának szervezésében kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre.

A 2012. évi Felnémeti Szüreti Napok elemei voltak:

A Felnémeti Szüreti Napok idén két felnémeti, Farkas József népi fafaragó és Eged András citerakészítő mester munkáiból álló néprajzi kiállítással nyíltak a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium aulájában. A kiállítást Vitkóczi Jánosné, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár 2. számú fiókkönyvtárának vezetője ajánlotta az iskolások és a jelenlévő felnémeti lakosok szíves figyelmébe. A hagyományok szerint háromnapos programot ebben az évben is Rázsi Botond úr, Eger MJV alpolgármestere, egyben a városrész önkormányzati képviselője nyitotta meg.

A megnyitót követően 11 órától Dr Dula Bence egyetemi tanár, egri szőlész-borász a végzős gimnazisták számára az egri borvidék kialakulásának történetéről, a borvidék természetföldrajzi viszonyairól, az itt jól termeszthető szőlőfajtákról, a vörös és fehér borok készítésének technológiai különbségeiről, a kulturált borfogyasztásról tartott előadást „Nagyszüleink nyomdokain – Szőlő és borkultúra Felnémeten” címmel. Végül az előadó bemutatta a borkóstolás helyes módját. A fiatalok az előadás után a fehérborokból készült Egri csillagot, és a Hegybíró borát kóstolhatták meg, ami igazán finom, kiemelkedően jó vörösbor. Nagy tapssal zárult az esemény, tetszett a fiatalságnak az előadás, melyre ebben az évben már nyolcadik alkalommal került sor.

A szüreti játszóházat az idén is az iskolával együttműködve valósítottuk meg. Péntek délutánra ismét megérkezett az iskolába Török Jenő, akit idén az unokái mellett Eged Emil is elkísért. A két szőlős-borosgazda igazán szakértő módon mutatták be a mustkészítés módját. A szőlődarálást és a préselést igazi darálón és présen minden kisgyermek kipróbálhatta. Végül mindenki annyi mustot ihatott, amennyit csak akart. Az alsó tagozatosok a fő látványosság, a mustkészítés mellett sportversenyeken is részt vehettek. Játszhattak az iskola parkolójába kihelyezett népi játékokon. Pl.: gólyalábazhattak, gúzskarikát dobálhattak célra, diógurítózhattak, fa halacskákra horgászhattak. A játszóház a szüreti napok legvidámabb rendezvénye szokott lenni. Nem volt ez idén sem másképp. Minden pásztorvölgyis alsó tagozatos gyerek élményekkel gazdagon megrakodva ment haza ezen a délutánon.

DSCF1953_koszoru.JPGA szüreti koszorúszenteléssel és az azt követő szüreti felvonulással együtt járó hagyományos népzenei találkozóval többek között a már kialakított kapcsolatok ápolása a célunk. A szombat rendezvényünk zárónapja, amely 13.30-kor a szüreti koszorú szentelésével kezdődött a Templomdombon. Innen vonult a vidám és színpompás menet Felnémet utcáin végig a könyvtárig. A menetet a Felsőtárkányi Rézfúvószenekar kísérte. A bámészkodókat a legkisebbek pogácsával és szőlővel kínálták. A menet végén ballagó pónifogaton elhelyezett tonnából pedig bort lehetett kóstolni. A könyvtár előtti parkolóban mutatták be műsorukat a menetben résztvevő csoportok. Elsőként a bervai ovisok adták elő szüreti összeállításukat. Őket az iskolások követték. A Világ Virága Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói korosztályonként mutatták be csodaszép táncaikat a felnémeti közönségnek. Óriási sikerük volt, nagy-nagy tapsot kaptak a sikeres produkciók után. Őket követte a Kék Ibolya Honvéd Népdalkör előadása. DSCF2262_Evike.JPGAztán Engert Éva néni énekelt. A műsort hagyományosan a Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület Felnémeti Népdalköre fellépése zárta.  Ezután a menet folytatta útját az iskoláig. Itt kis enni-innivalóval felfrissülhettek a felvonulók.

Kis pihenő után Takács Zoltán, a Felnémet kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a résztvevőket. A szüreti menettel a pásztorvölgyi iskola aulájába érkező vendégeket vörös- és fehérborral, üdítővel, ásványvízzel, valamint szendviccsel vártuk, melyeket a szüreti mulatság végére az idén kimondottan nagyszámú résztvevők el is fogyasztottak. A rengeteg szendvicset a tanárok felügyelete mellett az iskola diákjai, idén a 7. osztályosok készítették el. Az idén az aulában az asztalokra került minden borversenyre nevezett, felcímkézett borból egy-egy palack is, így a szüreti menet résztvevői megkóstolhatták azokat.

DSCF2305bor.JPGSzínesítve a szüreti napok eseményeit. Felnémeti szőlő és bortermelők részére fehér és vörösbor kategóriában a tavalyi év után az idén is borversenyt rendeztünk. A II. Felnémeti Szüreti Napi borversenyre vártuk a gazdák jelentkezését, és szerencsére ők éltek is ezzel a lehetőséggel. Végül 9 fehérbort, 2 rosét, és 9 vörösbort ajánlottak fel a gazdák a megmérettetésre. Felkérésünket elfogadva a borverseny bíráló bizottságának elnöke idén is Tarsoly József úr, egri hegybíró volt, aki szerint a borok összességében jó minőségűek voltak, így nem volt könnyű a bírálók dolga. A borverseny eredményhirdetésére a szüreti menetet követően az iskola aulájában került sor, melynek keretében az egyébként értékes és a borászoknak praktikus díjakat az idén Rázsi Botond úr, alpolgármester és Pál Sándor úr a hegyközség elnöke adta át.

A borversenyen az alábbi eredmények születtek:

Fehérbor kategória:
Aranyérem: Rutka Zoltán Cserszegi fűszeres 2011
Ezüstérem: Miklós Ferenc Leányka 2011
Bronzérem: Eged Richárd Leányka 2009
A hegyközség különdíját kapta: Eged Emil Leányka 2004

Vörösbor kategória:
Aranyérem: Fülöp Attila „Attila” Cuvee 2011
Ezüstérem: Rutka Zoltán Cabernet+Merlot 2009
Bronzérem: Fülöp Attila Blauburger Cuvee 2011
A hegyközség különdíját kapta: Miklós Szabolcs Zweigelt 2011

A borverseny eredményhirdetése után az Egri Gárdonyi Géza Színház ismert művészeinek, Zám Andreának és Ozsgyáni Mihálynak közel félórás a műsorára került sor, melyet nagy tapssal fogadott a nagyérdemű közönség. Az ünnepet az idén egy zenével, kötetlen beszélgetéssel egybekötött szüreti mulatság zárta, melyhez a zenét Fekete János és zenekara szolgáltatta.

Ezen műsor után a szervezők egy baráti beszélgetésre invitálták a meghívott vendégeket és a versenyre borukat felajánló boros gazdákat, melynek során alpolgármester úr pohárköszöntőjét követően lehetőség nyílt a gazdákkal együtt a versenyre nevezett fehér és vörösborok közös kóstolására is. Remélhetőleg jövőre több szőlős-borosgazda fogadja el a meghívást, és a még zajló szüretek ellenére még többen vesznek majd részt ezen az eseményen.

A programok tervezésében és megvalósításában az idén is szakmai segítséget nyújtott az Egri Kulturális és Művészeti Központ a szórólapok és 20 plakátok ingyenes elkészítésével. A rendezvénysorozat megvalósításában számíthattunk a helybéliek segítségére, támogatására, de mint a tavalyi évben, az idén sem nem részesült az alapítvány semmilyen más támogatásban az SZJA 1 %-on kívül. Ezúton is köszönettel tartozunk mindazoknak, akik alapítványunk részére ajánlották fel adójuk 1 %-át, ezzel is hozzájárulva a hagyományőrző programok színvonalas megrendezéséhez! Alapítványunk ezzel együtt sem rendelkezett a rendezvénysorozat megrendezéséhez szükséges pénzügyi fedezettel, ezért támogatásért fordultunk ebben az évben is Eger Megyei Jogú Város Civil Alapjához, a város alpolgármesteréhez, Rázsi Botond úrhoz, az OMYA Kft ügyvezető igazgatójához, Dr Nagy Lajos úrhoz, az Egri Hegyközség hegybírójához, Tarsoly József úrhoz, akik pénzbeli támogatással segítették a rendezvényeket. Az Egri Csillagok Zrt elnöke, Tóth István úr ebben az évben is a játszóházi szőlő ingyenes biztosításával támogatta a programsorozat megrendezését, melyet ezúton is köszönünk! Ugyancsak köszönjük a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának, Kántor Zsolt úrnak, és az iskola pedagógusainak, dolgozóinak a segítségét, továbbá hogy évek óta helyet és a szükséges technikai feltételeket biztosít a programok lebonyolításához.

Felnémet városrész, és egyben hagyományőrző munkánk kiemelkedő eseményei továbbra is a Felnémeti Szüreti Napok, amelyhez reméljük támogatóink jövőbeni támogatását is, ezzel biztosítva lassan két évtizede megkezdett hagyományőrző munkánk folytatást.

Eger, 2012. október 5.

Üdvözlettel:

Takács Zoltán, a Kuratórium elnöke

Szólj hozzá!

Címkék: program felnémeti szüreti napok pásztorvölgyi általános iskola és gimnázium felnémet kultúrájáért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr834822470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása