Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Beszámoló a 2013. évi Felnémeti Szüreti Napok előzményeiről és rendezvényeiről

2013.11.05. 22:54 vany

A Felnémet Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma, segítői és baráti köre - az alapítók szándékának megfelelve - kezdeményező és szervezőmunkával hosszú évek óta végzik Felnémet hagyományainak újjáélesztését, őrzését és gazdagítását. Felnémet - Eger város részeként is - megőrizte falusias arculatát és közösségi hagyományait. Az idetelepült fiatal családok és az „őslakos” felnémetiek között – elsősorban a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium adta lehetőségekkel élve és annak közreműködésével - olyan együttélés és együttműködés alakult ki, amely sajátos lokálpatrióta szemléletet honosított meg.

A felnémeti szüreti hagyományok újjáélesztésére 1995-ben került sor az itt élő értelmiség és vállalkozók összefogásával. Ebben nagy segítséget kaptak a szervezők a felnémeti öregektől és az iskolától. Az eltelt 19 évben a hagyomány közösségi eseménnyé nőtt, amelyben minden korosztály megtalálta a saját ünnepét. Ennek a hagyománynak a gazdagodását bizonyítja, hogy a szüreti napok az eltelt évek alatt rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A minden évben megrendezett szüreti koszorúszentelés és szüreti felvonulás és a rendezvénysorozat egyéb elemei az itt élő és tenni akaró emberek kötetlen társasági eseményévé vált. A hagyományőrző rendezvények az iskola nevelési programjában elfogadottak és népszerűek. Alapítványunk az - iskolával egyeztetetten - rendezvénysorozatának szervezésében továbbra is kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre.

A 2013. évi Felnémeti Szüreti Napok rendezvénysorozatának elemei voltak:

A szüreti napok rendezvényei idén nagyszünetben a „Természet a felnémeti képzőművészek alkotásain” című  kiállítással nyíltak meg, melyet a kiállító művészek, Jeles Teréz és Kutnyák Géza jelenlétben Gál Sándor, az Egri Közművelődési Tanács elnöke nyitott meg  a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium aulájában. A hagyományok szerint háromnapos rendezvénysorozatot ebben az évben is Rázsi Botond úr, Eger MJV alpolgármestere, egyben a városrész önkormányzati képviselője nyitotta meg. Ezt követően a megnyitóra összegyűlt szépszámú általános és középiskolás fiatal jelenlétében adta át alpolgármester úr és Kántor Zsolt úr, az iskola igazgatója a „Pásztorvölgyi Iskoláért” Alapítvány 2013/2014-es tanévi ösztöndíját elnyerő tanulóknak a támogatás elnyerését tanúsító oklevelet. Ez a díj egy tanévre érvényes, és komoly pénzügyi támogatást jelent a tanulóknak és családjuknak.

A megnyitót követően 12 órától az idén is dr. Dula Bence egri szőlész-borász a végzős gimnazisták számára az egri borvidék kialakulásának történetéről, a borvidék természetföldrajzi viszonyairól, az itt jól termeszthető szőlőfajtákról, a vörös és fehér borok készítésének technológiai különbségeiről, a kulturált borfogyasztásról tartott előadást „Nagyszüleink nyomdokain – Szőlő és borkultúra Felnémeten” címmel. Végül az előadó bemutatta a borkóstolás helyes módját is. Kétféle boron a fiatalok saját maguk rögtön kipróbálhatták az előadáson hallottakat, hiszen az előadó megkóstoltatta velük a fehérborokból készült „Egri csillag”-ot, és egy 2011. évi Egri Bikavért, ami igazán finom, kiemelkedően jó vörösbor. Idén is nagy tapssal zárult a rendezvény, tetszett a fiataloknak az előadás, melyre ebben az évben sorozatban már kilencedik alkalommal került sor.

A rendezvénysorozat részeként a szüreti játszóház az idén is az iskolával együttműködve valósult meg. Pénteken hagyományosan a szüreti játszóházra kerül sor. 14.00 órára ismét megérkezett az iskolába Török Jenő, akit az unokái mellett Eged Emil szőlősgazda is elkísért. A két szőlős-borosgazda igazán szakértő módon mutatták be a mustkészítés módját. A szőlődarálást és a préselést igazi darálón és présen minden résztvevő kisgyermek kipróbálhatta. Végül mindenki annyi mustot ihatott, amennyit csak akart. Az alsó tagozatosok a fő látványosság a mustkészítés mellett sportversenyeken is részt vehettek. Játszhattak az iskola parkolójába kihelyezett népi játékokon. Ez a rendezvény a szüreti napok legvidámabb rendezvénye szokott lenni. Nem volt ez idén sem másképp. A pásztorvölgyibe járó alsó tagozatos gyerekek többsége élményekkel és az alapítvány jóvoltából kisebb ajándékokkal megrakodva ment haza ezen a délutánon.

A tavalyelőtti kezdetet követően az idén is kiegészült egy kifejezetten szürettel kapcsolatos programmal a rendezvénysorozat, ezzel is igyekeztünk színesíteni a szüreti napok eseményeit. Felnémeti szőlő és bortermelők részére fehér/rosé, valamint vörösbor kategóriában a tavalyi év után az idén is borversenyt rendeztünk. Erre a „III. Felnémeti Szüreti Napi borverseny”-re így szintén ezen a napon, pénteken délután 14 órától került sor, melyre vártuk a gazdák jelentkezését is, de ők az idén nem éltek ezzel a lehetőséggel. Végül 6 fehérbort, 4 rosét, és 11 vörösbort ajánlottak fel a gazdák a megmérettetésre. Felkérésünket elfogadva a borverseny bíráló bizottságának elnöke idén is Tarsoly József úr, egri hegybíró volt, aki szerint a borok összességében idén jó minőségűek voltak, így nem volt könnyű az ítészek dolga.

A szüreti koszorúszenteléssel és az azt követő szüreti felvonulással együtt járó hagyományos népzenei találkozóval továbbra is a már kialakított kapcsolatok ápolása a célunk. A szombat rendezvényeink zárónapja, amely 13.30-kor kezdődött a szüreti koszorú szentelésével a Templomdombon, ahol Szabó József plébános úr idén is megáldotta a szüreti koszorút, valamint a kis kosárkákban elhelyezett szőlőt és pogácsát. Innen vonult az idén is igen szépszámú, vidám és színpompás menet Felnémet utcáin végig a könyvtárig. A szüreti menet élén négy lovas haladt, és a Felnémeti Fúvósok zenekara zárta. A menetet figyelemmel kísérőket a legkisebbek pogácsával és szőlővel kínálták. A menet végén ballagó lovas szekéren elhelyezett 60 literes tonnából pedig fehérbort lehetett kóstolni. A könyvtár előtti parkolóban mutathatták be műsorukat idén is a menetben résztvevő csoportok. Elsőként a bervai óvodások adták elő szüreti összeállításukat. Őket Világ Virága Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói követték, akik korosztályonként mutatták be szép táncaikat a felnémeti közönségnek. Nagy sikerük volt, nagy tapsot kaptak a sikeres produkciók után. Őket követte a Kék Ibolya Honvéd Népdalkör előadása, majd a műsort a Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület Felnémeti Népdalköre fellépése zárta.  Ezután a menet folytatta útját az iskoláig, melynek aulájában pihenhettek meg a menetben résztvevők.

Kis pihenő után Takács Zoltán, a „Felnémet Kultúrájáért Alapítvány” kuratóriumának elnöke köszöntötte a résztvevőket, röviden visszatekintett az idei rendezvénysorozat programjaira, egyben köszönetet mondott a rendezvénysorozat támogatóinak. A szüreti menettel a pásztorvölgyi iskola aulájába érkező felvonulókat, vendégeket vörös- és fehérborral, üdítőkkel, ásványvízzel, 25 kg pogácsával, valamint 300 db szendviccsel várták a szervezők, melyeket a szüreti mulatság végére az idén kimondottan nagyszámú résztvevők el is fogyasztottak. A sok-sok szendvicset a tanárok felügyelete mellett idén is az iskola diákjai, illetve önkéntes fiatalok készítették el.

A borverseny eredményhirdetésére a szüreti menetet követően az iskola aulájában került sor, melynek keretében az egyébként értékes és a borászoknak praktikus díjakat az idén Sós István úr, alpolgármester és Tarsoly József úr, hegybíró adta át.

A borversenyen az alábbi eredmények születtek:

Fehérbor-rosé kategóriában:
 
Miklós Ferenc Királyleányka ’2012 bora Aranyérem díjazásban,  
Rutka Zoltán "Hajnalpír" Kékfrankos-Cabernet-Merlot 2012 bora Ezüstérem díjazásban, míg  
Rutka Zoltán Cserszegi fűszeres ’2012 bora Bronzérem díjazásban részesült.


Vörösbor kategóriában:
 
Rutka Zoltán Cabernet sauvignon - Kékfrankos cuvée ’2009 bora Aranyérem díjazásban,
Fülöp Attila Kékfrankos ’2011 bora Ezüstérem díjazásban, míg
Rutka Zoltán "Rulett" vörös cuvée ’2009 bora Bronzérem díjazásban részesült.
 
A szüreti programokat színesítendő, a borverseny eredményhirdetése után az Egri Gárdonyi Géza Színház ismert művészeinek, Zám Andreának és Ozsgyáni Mihálynak közel félórás a műsorára került sor, melyet nagy tapssal fogadott a nagyérdemű közönség. Az ünnepet az idén is egy zenével, tánccal, beszélgetéssel egybekötött szüreti mulatság zárta, melyhez a zenét a Felnémeti Fúvósok zenekara szolgáltatta.

Ezzel egyidejűleg a borverseny szervezői az intézmény ebédlőjében egy kötetlen beszélgetésre invitálták a meghívott vendégeket és a versenyre borokat felajánló boros gazdákat, melyen részt vett Sós István alpolgármester úr is. Itt lehetőség nyílt a gazdákkal együtt a versenyre nevezett fehér, rosé és vörösborok közös kóstolására is. Remélhetőleg jövőre még több szőlős-borosgazda fogadja el a meghívást, és még többen vesznek majd részt ezen az eseményen.

A programok tervezésében és megvalósításában az idén is szakmai segítséget nyújtott az EKMK az 1500 db színes szórólap, és 20 db nagy és 30 db kis plakát ingyenes elkészítésével. A rendezvénysorozat megvalósításában egyrészt számíthattunk a helybéliek segítségére, támogatására, másrészt idén is segített az alapítványnak a felajánlók által juttatott SZJA 1 %-os támogatás is. Ezúton is köszönettel tartozunk mindazoknak, akik alapítványunk részére ajánlották fel adójuk 1 %-át, ezzel is hozzájárulva a hagyományőrző programok színvonalas megrendezéséhez! Mivel az alapítvány az idén sem rendelkezett a rendezvénysorozat megrendezéséhez szükséges, elegendő pénzügyi fedezettel, ezért támogatásért fordultunk ebben az évben is Eger MJ Város Civil Alapjához, a város alpolgármesteréhez, Rázsi Botond úrhoz, az OMYA Kft-hez, Eger Város Hegyközségéhez, akik pénzbeli támogatással segítették a rendezvényeket. Az Egri Csillagok Zrt. ebben az évben is biztosította a szüreti játszóházhoz szükséges szőlőt, ezzel támogatta a programsorozat megrendezését, melyet ezúton is köszönünk! Köszönetet mondunk a Felnémeti Lokálpatrióta Egyesületnek (FELOPA) is, mely a szüreti koszorúhoz, a szüreti menethez és a szüreti menetet követően a szüreti mulatsághoz nyújtott támogatást. Ugyancsak köszönjük a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának, Kántor Zsolt úrnak, és az iskola pedagógusainak, dolgozóinak a segítségét is, mely intézmény évek óta helyet (aulát, termeket), technikai feltételeket, azaz mindenben megfelelő körülményeket biztosít a programok lebonyolításához a kiállításhoz, a megnyitóhoz, és valamennyi egyéb programhoz. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mondok minden, az alapítvány munkájában idén is résztvevő szervezőnek, a segítségüket felajánló felnémeti Civil Kerekasztalnak, akik segítő munkája nélkül az ezévi rendezvény sem valósulhatott volna meg!

Felnémet városrész, és egyben hagyományőrző munkánk kiemelkedő eseményei továbbra is a szüreti napok rendezvényei, amelyhez reméljük támogatóink jövőbeni támogatását is, ezzel biztosítva lassan két évtizede megkezdett hagyományőrző munkánk folytatást.

Eger, 2013. október 06.

Takács Zoltán. a Kuratórium elnöke

komment

Címkék: felnémeti szüreti napok felnémet kultúrájáért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr635616973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása