Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az első felnémeti népkönyvtár megalapításának története

2011.01.04. 22:51 vany

Magyarországon az első népkönyvtárak megalapításának gondolata az 1840-es évekhez fűződik, amikor is báró Jósika Miklós, később báró Eötvös József elnökletével megalakult az első Népkönyvkiadó Egyesület.
A népkönyvtárak ügye azonban még sokáig kezdetleges állapotban volt, hiszen a lelkes szervezők ekkor szembesültek az analfabéták nagy számával, s elsődleges szemponttá vált az írás-olvasás elterjesztése. A falvakban élők olvasásra szoktatása már a fenti okok miatt is kudarcra volt ítélve, és akik tudtak is olvasni, az olvasási választék kimerült a kalendáriumok, mezőgazdasági kiadványok vagy ponyvafüzetek böngészésével. (Bár az olvasásra lett volna igény, erre vallanak a sorra alakuló olvasóegyletek, az ipartestületekben létrejött olvasókörök).
Mint a legtöbb községben, faluban, így Felnémeten is egy lelkes tanítóhoz, Boross József tanító úrhoz fűződik az első népkönyvtár létrehozásának gondolata. Édesapja, Boross Alajos volt az első iskolamester Felnémeten (1822-ben foglalta el székhelyét), s hosszú évtizedeken át leszármazottai tanítottak Felnémeten, nagy megbecsülésnek, köztiszteletnek örvendve, közel 140 éven át. Boross József tanítói működése mellett hosszú évtizedeken át volt a helyi képviselőtestület tagja, szívén viselve a falu sorsát, alakulását.

1891. április 12-én Boross József tanító, Buzás Ágoston jegyző és Korózs József bíró, határoztak egy községi népkönyvtár megalapításáról.
A népkönyvtár megalapításáról így ír az egykori jegyzőkönyv:
„…a népkönyvtár felállítása kimondatik és a Franklin Társulat kiadványaiból – negyedik kiadás első gyűjtemény – (173 munka 97 kötetben) – beszerzése az elöljáróság kötelmévé tétetik. A beszerzés módozataira nézve kimondatik, hogy a gyűjtemény ára évi 24 forinttal 5 év alatt fizetendő, éspedig mind év május havában: a könyvtár átvételére Buzás Ágoston jegyző jogosíttatik fel.”
Az igényesen összeállított alapgyűjteményt Boross József tanító úr gondozta, és szervezte, toborozta a kiskönyvtár olvasóközönségét.
1891. április 12-e óta mindig volt könyvtára Felnémetnek, bár az egyre gyarapodó gyűjtemény sokat vándorolt: volt rendőrségi épületben, tűzoltószertárban, községházán, kultúrházban.
Ma már a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 2. sz. fiókkönyvtáraként működik, és a 2007-ben végzett teljes felújítás után, jól felszerelt, modern könyvtárrá vált.

Az 1891-ben megálmodott könyvtár, végre méltó otthonra talált.

2010. június 18.

Vitkóczi Jánosné, könyvtáros

A könyvtár nyitvatartása>>>
A Bródy Sándor könyvtár honlapja>>>

Szólj hozzá!

Címkék: helyismeret könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr732561348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása