Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Egri Civil Kerekasztal Felnémeti Szekciójának beszámolója - 2010/2011

2011.04.05. 21:38 vany

Eger- Felnémet városrészében már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a helyi civilek és a formális civil szervezetek között, hogy a városrész múltjának, illetve a közelmúltban létrejött épített környezet értékeinek megőrzése és védelme érdekében érdemes összefogni.

A Paraaqua Alapítvány által elkészített és a Nemzeti Civil Alapprogram által támogatott a „Helyi társadalomfejlesztési program Felnémet városrész civil szervezeteinek hálózati együttműködésében” címet viselő program lépcsőzetes megvalósítása 2010. év tavaszán indult és 2011. májusban fejeződik be.

A programban résztvevő civil szervezetek a Pásztorvölgyi Gimnázium segítségével Közösségi Napra hívták a városrész lakóit. Ez az esemény nemcsak kulturális programok sorát kínálta, de jó alkalmat teremtett arra, is, hogy az emberek találkozzanak, beszélgessenek és felmérőlapokon, tablókon jelezzék a megoldandó problémákat és a közösen vállalható feladatokat.

Az elsődleges problématérkép már ezen a közösségi napon létrejött, az információk, közösségi kezdeményezések feltárása folytatódott a minden felnémeti postaládába bekerült kérdőíves felmérés keretében. A beérkezett és begyűjtött adatlapok 300 db elemzése folyik májusig.

A civil szervezetek egyedi és közös programjaikkal voltak jelen a városrészben: egészségnap, a Felnémet Kultúrájáért Alapítvány szervezésében a hagyományos Felnémeti Szüreti Napok, a Felnémeti Derűs Alkony Nyugdíjas klub megannyi sikeres fellépése jelzi a helyi aktivitást. A Magyar Madártani Egyesület Bükki helyi csoport ősszel madárgyűrűző táborba, tél végén pedig odúkészítésre várta az érdeklődőket, a SZETA Egri Alapítványa 2011. év tavaszától ifjúsági klubbot működtet a Civil Házban.
A Bervavölgyi Óvoda - együttműködésben a Tűzliliom Egyesülettel - a 2011. tavaszán országos programot szervez a környezetvédelmi oktatás mellett elkötelezett óvodavezetőknek.

Az Eger Ünnepe rendezvényen szekciónkat két szervezet képviselte, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ismeretterjesztő programmal, míg a Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület Népdalköre színpadi produkcióval.

Az év végén megjelent a „Felnémeti Mocorgók Krónikája” című kiadvány, amely összefoglalta az addigra már több éve – kisebb – nagyobb intenzitással - folyó helyi közösségfejlesztő program állomásait. A második krónika megjelentése májusban tervezett.

A programba ágyazottan havi rendszerességgel találkoztak a szekció képviselői és az aktív polgárok felnémeti Civil Házban. Ennek a közös munkának az eredménye az elkészült közösségfejlesztő program folytatását biztosító pályázat az Nemzeti Civil Alapprogramhoz és a szekció együttműködését szolgáló pályázat az Egri Civil Alaphoz.

Bár a felnémeti szekciótól függetlenül, de azzal folyamatosan kapcsolatot tartva indult el az Egri Kulturális és Művészeti Központ által vezetett és a Felnémeten működő SZETA Egri Alapítvány közreműködésével megvalósuló helyi ifjúsági felmérés és majdan egy helyi ifjúsági stratégia kidolgozása.

A Felnémeti Civil Ház olyan nemzetközi projekt házigazdája is volt a 2011 tavaszán, mint a British Council „Aktív állampolgárok” programja.

A jelenleg a Felnémeti Gondozási Központtal egy épületben és a Családsegítő Intézet fennhatósága alatt lévő Civil Ház rész működtetése – annak felújítása utáni 5. évben - továbbra sem megoldott.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy soha korábban nem tapasztalt civil aktivitás és szervezőerő van jelen a városrészben, amely reményt ad a közösségfejlesztő program sikeres folytatására.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr592803118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása