Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Helyi védelem alá helyeznék a Vak Jancsi malmát

2014.04.25. 13:01 vany

Helyi védelem alá helyeznének egy felnémeti épületet, a Rizskásás vagy más néven Vak Jancsi malmát. A városrész fertálymestere, Vallus István kezdeményezte az eljárást, emellett felhívta az országos műemlékvédelem figyelmét is az épületre, javaslatot tett az országos műemléki védelemre. A helyi védelembe vétel ügyében a szakértői vizsgálat megvolt. A tájékoztató, a rendelettervezet olvasható a város honlapján.

Felnémet fertálymestere, Vallus István akkor hallott először a malomról, amikor ide költöztek. Vak Jancsi malmának hívják, 1871-ben került Antal János felnémeti molnárhoz. A Vak ragadványnevet gyenge látása miatt kapta a molnár. 1947-ig malomként működött az épület a Cseszárka-patak mellett. Rizskásás malomnak is nevezték, többek között ez tűnt fel Vallus Istvánnak. 2013 óta kutatja a témát, szerinte török korra utalnak az ablakok, valamint a malom régi neve. Itt termeszthették és dolgozhatták föl a hódoltság korában a környéken élő törököknek a rizst.

A szakértői vizsgálatot a Lechner Lajos Tudásközpont végezte. A szakértő azt írja le, hogy a kor megállapítására további vizsgálatokra lenne szükség, de ennek ismerete nélkül is fontos emléke az épület Egernek.
Az állásfoglalás teljes terjedelmében itt olvasható:
https://eger.hu/public/uploads/tudomanyos-allasfoglalas_53033aa0ed9ff.pdf

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata szerint helyi védelem alá a malomépületet, a fennmaradt épületszerkezeti és homlokzati részeket vennék. Különösen védendő és megőrzendő a szabad kéményes konyha, a kő és téglaboltozatok, a szalagkeretes ablaknyílások, kőkeretek.
Az Önkormányzat tájékoztató anyaga, rendelettervezete itt olvasható:
https://eger.hu/public/uploads/malom_52d7d7dd80ed8.pdf

 A témáról egy videó is megtekinthető ITT

 Forrás: https://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=8933

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr96135148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása