Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Archívum - A vaskályhától a távirányítós ablakig - Megújult a felnémeti fiókkönyvtár

2009.07.23. 17:59 vany

Örömhír volt 2006 őszén, hogy a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 2. sz. (felnémeti) fiókkönyvtárát egy nagy beruházás részeként felújítják. Emlékszem, amikor szinte napra pontosan 1 évvel ezelőtt költöztettük a könyvtárat. Az épületben már nem volt más csak a bedobozolt könyvek halmaza. A könyvtárterem siralmas képet nyújtott, vizes, dohos falaival, beázott mennyezetével, és szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy ebből a lepusztult épületből majd korszerű könyvtár lesz. Eszembe jutottak az első évek, amikor egyetlen vaskályha próbálta befűteni a 80 négyzetméteres termet; a téli hidegek, a befagyott ablakok, a kabátban, sietve kölcsönző olvasók. A favágás, szénhordás, s a kályhával vívott csatáim, amely bizony nem mindig akart engedelmeskedni, s ilyenkor meleg helyett füstöt „ontott”. Szóval voltak nehéz pillanatok, de örömtelik is; az író-olvasó találkozók, a sikeres kiállítások, a Szüreti napok rendezvényei és az egyre gyarapodó olvasók: idősek, gyerekek. A könyvtár komoly múlttal rendelkezik, hiszen a régi jegyzőkönyvek tanúsága szerint, 1891. április 12-én az akkori Felnémet község három lelkes „elöljárója” úgy határozott, hogy alakuljon meg egy népkönyvtár a településen. A budapesti Franklin Társulattól 194 kötetet rendeltek, lerakva ezzel a könyvtár alapjait, s ha legtöbbször mostoha körülmények között is, de attól kezdve mindig működött itt könyvtár. Sokat vándorolt, volt a községházán, a tűzoltószertárban, a rendőrség épületében, az óvodával és az iskolával közös helyiségben, de mindig nagyon jó szakemberek irányítása alatt, ezt mutatták az itt őrzött dokumentumok, igényesen válogatott könyvek. Mindezt azért írtam le, hogy kicsit érzékeltessem mit jelent nekem s az itt élőknek a megújult könyvtár: a kulturált kiszolgálóhelyiségek, a korszerű világítás, a modern technika, az ide tervezett bútorok, és a leglátványosabb elem, a galéria, melynek beépített vitrinjében ott van egy kis „múlt” Felnémet életéből, a régi kiállítások emlékéből. Úgy érzem a most átadott korszerű, modern épületben a régiek álma is megvalósult: az egykor megálmodott könyvtár méltó otthonra talált.
Vitkóczi Jánosné könyvtáros
Forrás: Kapcsolat - A Heves megyei könyvtárosok lapja

Szólj hozzá!

Címkék: archívum könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr21263448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása