Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Néhány gondolat óvodakezdés előtt

2011.04.14. 21:04 vany

Szűcs Mária: Oviba csalogató

Óvodásnak lenni csoda,
Kora reggel megyünk oda.
Álmélkodhatsz, mennyi gyerek,
Ismeri a titkos jelet!
Kicsi asztal, ágy és párna,
Minden törpe, s manó álma.
Zegzugok és rönkből várak,
Téged, s minden kicsit várnak.
Gyere közénk: Óvodásnak!



Gondolatok óvodakezdés előtt

Az óvodakezdés nem egyszerű dolog sem a kis gyermeknek, sem a szüleinek. A kicsitől sokrétű alkalmazkodást kíván, ami nem könnyű, anyától, apától pedig bizalmat az óvoda dolgozói iránt.
Már beiratkozás környékén érdemes összefoglalni - ezt általában minden óvoda kéri- a gyermek élettörténetét/anamnézisét/. Így segíthető, hogy az óvónő és gyermek kapcsolata, együttműködése is könnyebbé, zökkenő mentesebbé váljon.
Azok a gyerekek, akik az óvoda megkezdése előtt bölcsödébe jártak, bizonyos szempontból előnyben vannak társaikkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb törődést igényelnének. Ha azonban a gyerkőc nem járt bölcsibe, a szülők sokat tehetnek azért, hogy könnyebben vegye az akadályokat.

Íme hozzá néhány ötlet:

  • Beszélgessenek sokat az oviról, játszanak el ovis jeleneteket a kicsi babáival, plüss állataival.
  • A napi séta alkalmával kukucskáljanak be a kiszemelt ovi kertjébe, így a gyermek kíváncsisága könnyebben felkelthető és fenntartható.
  • Érdemes az óvoda megkezdése előtt, már hónapokkal többször a nagymamára, megbízható ismerősre bízni a gyermeket egy kis időre. Ezzel gyakorolhatják azt, hogy ha az édesanya nincs is mellette, jönni fog, és viszont fogja látni.
  • Ebben a korban már igényük van a gyermekeknek a kortársakkal való ismerkedésre, játékra. Jó lehetőséget biztosít erre a játszótér, a gyermekkönyvtári Ciróka-kör, a város által szervezett kézműves játszóházak.
  • Nagyon fontos, hogy engedjük a kisgyermek-önállósulási törekvéseit.
  • Megtanulhat egyedül kanállal, villával enni, pohárból inni. Tányérjait, evőeszközét, poharát előveheti, az asztalra helyezheti, majd étkezés után egy kijelölt helyre teheti. Önállóan moshat kezet, arcot, fogat is.
  • Kimoshatja fogkeféjét, poharát, kezét, arcát szárazra törölheti.
  • Sokat kell játékosan gyakorolni az orrfújást!
  • Öltözködésében is önállósodhat. Fel és leveheti nadrágját, cipőjét, ez a legkönnyebb feladat. Sokan már a blúz, ing, póló, pulóver, kabát fel és levételével is megküzdenek, ha elegendő biztatást kapnak.
  • A gyermek szobatiszta, és a WC-t is önállóan használhatja. Le és felhúzhatja a fehérneműjét, önállóan használhatja a WC papírt is. Sok kisgyerek már képes erre!
  • Fokozatosan kialakítható egy óvodához hasonló napirend. A kiszemelt oviban pontosan el tudják mondani, milyen ritmust kell majd követnie a kisgyermeknek.
  • Sokat kell beszélgetni vele, hogy megismerje az őt körülvevő közvetlen világ szavait, megértse a kéréseket, és hozzá szokjon, hogy azokat teljesíteni kell!

         
Tudom, sok dolgot soroltam fel egyszerre, de biztos vagyok benne, hogy az óvodába készülő csöppségek ennél még sokkal többre képesek, ha hagyjuk őket érvényesülni.  Örömteli készülődést kívánok mindenkinek!
               
Sindelár Henrietta
Bervavölgyi Óvoda óvónénije

Szólj hozzá!

Címkék: bervavölgyi óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr32826785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása