Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nagy Ernő festőművész akadémiai székfoglaló kiállítása Miskolcon

2013.01.05. 21:11 vany

Nagy Ernő festőművész akadémiai székfoglaló kiállításának ad otthont a Miskolci Galéria Rákóczi-háza. Az egri művész tárlatát decemberben nyitották meg, nagyszámú érdeklődő jelenlétében.

Nagy Ernő mellett családja, ismerősei, tisztelői és természetesen a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának tagjai is jelen voltak Nagy Ernő festőművész kiállítás megnyitóján, amely székfoglaló is volt a csoportba.

Az akadémia legújabb tagja lett csütörtök délután Kuklay Antal művészettörténész, aki A nyelvi szegénység esztétikája Pilinszky János költészetében címmel tartott székfoglaló előadást a MAB Székházban. Az előadást követően pedig a tagok és érdeklődők a Miskolci Galériába igyekeztek, hiszen ott egy másik új tag, Nagy Ernő festményeiből nyílt székfoglaló tárlat.


Dobrik István, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának alapító tagja, ügyvezető elnöke köszöntőjében elárulta, ugyanúgy izgul, mint egykor, mikor vizsgázni ment Nagy Ernőhöz. Mint mondta, a fontos eseményen több generáció találkozhat; hiszen a művész dédunokája is jelen volt.

Az alkotót és munkásságát Cs. Varga István irodalomtörténész, professzor méltatta, aki kiemelte, a nemzedékeket felnevelő festőművész-tanár művészetének eszenciáját mutatja meg a Rákóczi-házbeli kiállítás.

Nem csupán Eger és Miskolc kézfogása valósul ma meg, hanem nemzedékek kézfogása is. Nagy Ernő írt könyvet a régió költőiről, ám ezúttal festőművészetét csodálhatjuk meg. A művész kiművelt ember, szakmáját hivatásaként szereti, ismeri a mértékletességet, s a hosszú élet titkát; méltatta a professzor. Hozzátette, Nagy Ernő nem utánzója, sokkal inkább mestere mestereinek, alkotásaiban döntő szerepet kap a szépség, s az archaisztikusság.

A 87 éves Nagy Ernő alkotásaiból nyílt kiállításról szólva Cs. Varga István elmondta, egy művelt, tehetséges, élménybőséggel rendelkező festő munkáit mutatja meg, művészetében egy teljes emberi élet ragyog fel.

A tudatos örömfestő székfoglaló kiállítása január 26-ig tekinthető meg a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

Kiss J.
Forrás: http://minap.hu/main.php

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás nagy ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr45000307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása