Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Felnémet helységnév táblák avatása

2013.07.25. 12:01 vany

Felnémet 1961-től Eger város része. Azóta Felnémet határában nem jelzi tábla e nagy múltú település kezdetét és végét. Az itt élők mindig is szerették volna valahogyan jelezni a külvilágnak, hogy lakói őrzik elődeik hagyományait, identitását, ezért többféleképpen is próbálták körülhatárolni a régi községet: elnevezték Eger XIII. kerületének, majd a postai irányítószám bevezetésekor 3304 irányítószámmal jelezték, hogy Felnémet még mindig létezik.

Az itt élők kezdeményezésének eredményeképpen most felkerült egy-egy tábla Felnémet Szarvaskő felőli végére, Felsőtárkány felőli végére, valamint az Egri út OBI felőli oldalára.

E táblákat kis ünnepség keretében 2013. július 19-én 16 órakor, rekkenő hőségben avatták fel a Szarvaskői úton a megjelentek.

Fekete János, a Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, Eger város polgármesterét, Habis Lászlót, Rázsi Botond és Sós István alpolgármestereket, Szabó József Béla plébános urat, Szerencsi Gábort, a KÖZÚT Zrt. vezetőjét, Bódi Zsolt vállalkozót, az esemény védnökét, valamint a média képviselőit, a Felnémeti Fúvószenekart, a Felnémeti Népdalkört, és a megjelenteket.

- Megjelentünk, hogy tanúi legyünk a Felnémet helységnév tábla felavatásának – mondta Fekete János megnyitó beszédében és így folytatta:

- Az idén 52 éve annak, hogy Felnémetet Egerhez csatolták. Nagy örömünkre szolgál, hogy 52 év után ismét látható a Felnémetet jelző tábla. Igaz, hogy ez csak egy tábla, ami nem azt jelenti, hogy Felnémet ezután önálló lesz. Elsősorban az idegenforgalom miatt indítottuk el az engedélyeztetést, valamint a Pásztorvölgyi Iskola igen nagy népszerűsége miatt.

Megköszönte az Eger Megyei Jogú Város és a KÖZÚT Zrt. közreműködését az engedélyeztetési eljárásban, valamint Bódi Zsolt vállalkozó anyagi segítségét.

Ezután Habis László polgármester úr kért szót, mielőtt leleplezte a helységnévtáblát.

- A felnémetieket dicséri ez a kezdeményezés, hiszen a helyi identitás megőrzésében, a hagyományápolásban a felnémeti civil szervezeteknek nagyon nagy szerepe van. Tiszteletre méltó az a tevékenység, hogy időről időre nagyon színvonalas kulturális rendezvények, hagyományőrző események történnek. Erős jelenléte van a városvezetésnek is Felnémeten, hiszen az egyik alpolgármester itt töltötte a gyerekkorát a környéken, a másik alpolgármester pedig ide helyezte át a családi székhelyet.

Elmondta, hogy az ő pedagógus édesanyja hosszú éveken át tanított „vidéken”, vagyis Felnémeten az általános iskolában. Ez régebben volt, mint a településegyesítés.

- Igazából azt gondolom, hogy Eger büszke lehet Felnémetre és Felnémet Egerre, ez így van jól.

Azt kívánta mindenkinek, hogy őrizze meg az optimizmusát, a településrészhez való kötődését és ezt az aktivitást és gratulált az eddigi eredményekhez.

Szabó József Béla plébános Úr is szólt a jelenlevőkhöz

- Ahogy a polgármester Úr humoros oldaláról mutatta be Felnémethez való kötődését, ő is elmondott egy anekdótát: - Amikor a Servitákhoz került káplánnak, a hívők között olyan szóbeszéd járta, hogy „ Amikor Egert Felnémethez csatolták...” Ez volt akkor a szlogen. Ez a tábla azt mutatja, hogy a felnémetiek identitása megmaradt. Nem szálltak szembe soha a városvezetéssel, hiszen Felnémet sokat nyert azáltal, hogy Egerhez csatolták.
Ezután így imádkozott:
- Boldog az a település, amelynek névtáblája ki van helyezve és Isten áldásával van kísérve. Világosítsd meg és védelmezd ezt a városrészt, amelynek annyi jelét adtad a történelem során, hogy jóindulattal vagy iránta és vigyázod minden lépését. Add, hogy e városrész polgárai és vezetői őrizzék és védelmezzék ezután is az emberi kultúra alapvető értékeit.

Ezután leleplezték a táblát, majd a plébános úr megáldotta azt.

Képek a táblaavatásról

tablaavatasSzarvasko1-jul19.JPG tablaavatasSzarvasko2-jul19.JPG
tablaavaTastarkany1-jul19.JPG tablaavatasTarkany2-jul19.JPG
tablaavatasTarkany3-jul19.JPG tablaavatas2-OBI-jul19.JPG


Végül a Felnémeti Népdalkör és a Felnémeti Fúvószenekar hangulatos előadását hallgathattuk, majd a házigazda Nyugdíjas Egyesület megvendégelte a résztvevőket.

tablaavatas1.JPG tablaavatas2.JPG
tablaavatas3.JPG tablaavatas4.JPG
tablaavatas5.JPG tablaavatas6.JPG


Az esemény baráti beszélgetéssel folytatódott.

 

A képek forrása: http://dersalkonynyugdjasklubfelnmet.blogspot.hu/2013_07_01_archive.html

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: derűs alkony nyugdíjas egyesület helységnév tábla

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr526135023
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása