Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SZETA Egri Alapítványa

2010.09.24. 21:12 vany

Az egri SZETA tíz évvel a „nagy SZETA” megalakulása után, 1989-ben jött létre önálló, de az értékeket és a célokat magáénak valló szervezetként. Akkor már nem számított jogellenes és szankcionálandó tevékenységnek a „szegények ügyének felvállalása”, ugyanakkor a rendszerváltás által generált gazdasági és társadalmi problémák fokozottan jelentkeztek országszerte. A piacgazdaságra való átállásnak széles társadalmi rétegek váltak veszteseivé, az évtizedek alatt lassan megkapaszkodott cigányság ismét a társadalom legaljára került, a „kapun belüli” munkanélküliség hirtelen valóságos formát öltött, százezrek vesztették el egzisztenciájukat, váltak munkanélkülivé, és ezrek kerültek otthonukból az utcára. A demokratikus politikai berendezkedésre és kapitalista gazdaságra való átmenetnek természetesen voltak nyertesei, de a középosztály a szegények közé csúszott le, a szegények pedig még szegényebbek lettek. Ilyen társadalmi és gazdasági környezetben egy hazai viszonylatban középvárosnak számító, de megyei központi funkciókat ellátó településen is szükség volt a problémákat kezelni szándékozó, a helyi szegények és a cigányok érdekképviseletét ellátó szervezet létrehozására.

Az 1989. november 18-19-én rendezett szegénységellenes hétvége bevétele adta az alapítvány induló tőkéjét. A programot, amelyen jelen volt Konrád György és Havas Gábor is, az akkori SZDSZ és Fidesz egri csoportjai és az Egri Szociális Unió közösen szervezték.

Szervezetünknek 1998-ban sikerült intézményesülnie. Ekkor készült el az Ifjúsági Segítőház, amely egyúttal az alapítvány székhelye is. Több mint másfél évtizedes működésünk alatt kiemelkedő figyelmet fordítottunk az egri, illetve a székhelytől néhány száz méterre található Béke-telep cigány lakosságának társadalmi integrációjára, érdekérvényesítő képességük erősítésére, a gyermekes családok kulturális és szabadidős programjainak szervezésére.
A SZETA Egri Alapítványának tevékenységi körébe tartozik a telepi környezetben élők fejlesztése egyéni és közösségi szociális munka eszközeivel, hátrányos helyzetű gyerekek nyári táboroztatása, tanácsadás és információszolgáltatás szociális és jogi ügyekben, diszkrimináció ellenei védelem, valamint adományok gyűjtése és továbbítása a rászoruló családok felé.

Részlet az alapító okiratból:
„Az Alapítvány célja, hogy az egri illetőségű szegényeket pénzbeli jövedelemmel, természetbeni ellátással, vagy intézményi elhelyezéssel támogassa. Az Alapítvány szegénynek tekinti azt, akinél tartósan vagy átmenetileg veszélyeztetve van az elemi létszükségletek kielégítése. Az Alapítvány célja továbbá, hogy gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény 50 §-ban meghatározott gyermekek átmeneti otthona működtetését ellátja. Ezen tevékenység folytatására az Eger M.J.V. Önkormányzatának polgármesterével szerződést köt…. Így az Alapítvány kiemelten közhasznú tevékenységet folytat…”

Kapcsolat
3300 Eger, Béke u. 60.
Tel./fax: 36/431-165

Számlaszám: BBRT Egri Fiók 10103513-47545529-00000001

SZETA Információs Iroda
3300 Eger, Deák F. u. 51.
Tel.: (36) 516-962
Weboldal: www.szetaeger.hu
E-mail: szetaeger@szetaeger.hu

komment

Címkék: szeta egri alapítványa

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr532321168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása