Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Felnémeti szüreti napok

2010.09.27. 22:11 vany

Szeptember 23-tól szeptember 25-ig, immár tizenhatodik alkalommal került sor a Felnémet Kultúrájáért Alapítvány szervezésében a felnémeti szüreti napok rendezvénysorozatra.
Szeptember 23-án, 9:40-kor a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium aulájában az első eseményt, az aulai kiállítás megnyitóját kötöttük össze a programsorozat megnyitásával.
Homa János, Eger Megyei Jogú Város kulturális bizottságának elnöke nyitotta meg mindkét eseményt. Megnyitójában méltatta az immár 16 éve létező rendezvénysorozatot, amely a  régi felnémeti szüreti napok hagyományát igyekszik újjáéleszteni. A megnyitó második részében  a  jelenlévők és minden felnémeti lakos figyelmébe ajánlotta az aulában látható kiállítást.
Idei kiállításunkat „Mesél a múlt” címmel régi felnémeti tárgyakból állítottuk össze. Az itt látható tárgyak legnagyobb részét Török Jenő biztosította.   Kaptunk régi tárgyakat, ruhadarabokat, vásznakat Farkas Józseftől és feleségétől, a könyvtáros Editkétől, valamint felnémeti ruhába öltöztetett babát és hozzá egy átányi vetett babaágyat a Felnémet Gondozási Központtól. A tablókon olvashatjuk Felnémet és a felnémeti szüretek történetét. A tablók anyagát összeállította és kiállításra alkalmassá tette Vitkóczi Jánosné, Editke, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár 2. számú fiókkönyvtárának vezetője.   Az aulai kiállítás szeptember végéig látogatható az iskola nyitvatartási idejében.
Szeptember 24-én két programra került sor. 11 órától dr. Dula Bence tartott előadást a végzős gimnazistáknak az egri borvidék borkultúrájáról, a kulturált borfogyasztási szokásokról.  Előadása -az előző évekhez hasonlóan- idén is nagy tetszést aratott. Délután 14 órától az iskola parkolójában került sor a szüreti játszóházra. Ezen az alsó tagozatos diákok és szüleik vettek részt. Egyszerű, népi játékokkal játszhattak a gyerekek, illetve szüreti sportversenyen vehettek részt. Török Jenő ismét elhozta hozzájuk a mustkészítés hagyományos eszközeit: a darálót, a sutút és egyebeket. Megmutatta a gyerekeknek, hogyan is lesz a szőlőből must, amelyet a gyerekek a délután folyamán természetesen meg is kóstolhattak.  Szívesen itták a kicsik ezt a finom italt. Volt olyan, aki a délután folyamán több pohárral is elfogyasztott.   Mindenki jól érezte magát ezen a szüreti délutánon.
Szeptember 25-én volt a programsorozat zárónapja. Már reggel 9-től nagy volt a sürgés-forgás az iskola aulájában. Készült a szüreti koszorú, készültek a szendvicsek a délutáni vendéglátáshoz. 13.30-kor kezdődött a koszorúszentelés a Templomdombon.  Ezután indult el a színpompás szüreti menet, melyet a Felsőtárkányi rézfúvósok kísértek. A menet végén haladt a hagyományos lovas kocsi, melyről bőven mérték a bámészkodóknak a jóféle felnémeti bort. A bor mellé az iskolások kínálták a nézelődőknek a szülők által felajánlott szőlőt és pogácsát.  A menet a könyvtár előtti parkolóban állt meg. Itt mutatták be színvonalas műsoraikat a menetben felvonuló csoportok. Először a Berva völgyi óvodások énekeltek szüreti dalcsokrot. Őket a Pásztorvölgyi iskolában működő Világ Világa Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai követték szüreti táncos összeállításukkal. A műsort a felnőttek zárták. Elsőként az „Egri csillagok„ népdalkör tagjai énekeltek arról , hogy:” Ősszel édes a fekete szőlő”.  Őket követtek a házigazdák, a „Derűs alkony” népdalkör tagjai, akik citerakísérettel énekeltek felnémeti szüreti dalokat. Szép közönség gyülekezett össze a régi kultúrház előtti téren, akik minden fellépőt nagy tapssal jutalmaztak. A műsor után a menet folytatta útját az iskoláig, ahol némi harapnivalóval, innivalóval vendégeltük meg a menetben részvevőket.
A napot a hagyományos szüreti bál zárta, melyet idén sajnos csekély számú résztvevő tisztelt meg jelenlétével. Az estet Takács Zoltán kuratóriumi elnök nyitotta meg. Pohárköszöntőjében emlékeztette a jelenlevőket az elmúlt két nap eseményeire, értékelte azok sikerességét. Az est folyamán Zám Andrea és Baráth Zoltán színművészek szórakoztatták a bálozó közönséget, akik ezt hangos tetszésnyilvánítással fogadták.  A bálban éjfélkor tombolahúzásra került sor.  Bár kevesen voltunk, de ez a kevés ember nagyon jól érezte magát. A kitartóak majdnem reggelig ropták a táncot. Ehhez most igazán volt elegendő helyük.
Idei rendezvényünk nagyon sikeres volt. Az égiek is kegyesek voltak hozzánk, hiszen a kellemes őszi időjárást ők biztosították.  Ám a legnagyobb köszönet a Felnémet Kultúrájáért Alapítványt illeti, akik a programsorozat megrendezését és lebonyolítását évek óta egyre magasabb színvonalon biztosítják.

Péter Gáborné, Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium
A Szüreti Napok képeit itt tekintheti meg>>>

komment

Címkék: galéria felnémeti szüreti napok

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr632328157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása