Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rövid ismertető a 2011. évi Felnémeti Szüreti Napok rendezvényeiről

2011.10.22. 17:41 vany

A Felnémet Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma, segítői és baráti köre - az alapítók szándékának megfelelve - kezdeményező és szervezőmunkával végzik Felnémet hagyományainak újjáélesztését, őrzését és gazdagítását.
Felnémet - Eger város részeként is - megőrizte falusias arculatát és közösségi hagyományait. A felnémeti szüreti hagyományok újjáélesztésére 1995-ben került sor az itt élő értelmiség és vállalkozók összefogásával. Ebben nagy segítséget kaptak a szervezők a felnémeti öregektől és az iskolától. Az eltelt 17 évben a hagyomány olyan közösségi eseménnyé nőtt, amelyben minden korosztály megtalálta a saját ünnepét. Ennek a hagyománynak a gazdagodását bizonyítja, hogy a szüreti napok az eltelt évek alatt rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A minden évben megrendezett szüreti koszorúszentelés és szüreti felvonulás és a rendezvénysorozat egyéb elemei az itt élő és tenni akaró emberek kötetlen társasági eseményévé vált. A hagyomány rendezvényei az iskola nevelési programjában elfogadottak és népszerűek. Alapítványunk az - iskolával egyeztetetten - rendezvénysorozatának szervezésében továbbra is kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre.

A 2011. évi Felnémeti Szüreti Napok rendezvénysorozatának elemei az alábbiak voltak:

A szüreti napok rendezvényei idén is egy népviselettel kapcsolatos kiállítással nyíltak a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium aulájában, a nagyszünetben több száz alsó- és felsőtagozatos diák és a megjelent meghívottak jelenlétében.  A rendezvénysorozatot ebben az évben Rázsi Botond úr, Eger MJV alpolgármestere nyitotta meg. Ezt követően került sor a felsőtárkányi Erdélyi Tiborné  babáiból összeállított „Régi Észak-magyarországi viseletek” című néprajzi kiállítás megnyitására, mely kiállításról a jelenlévők a legfontosabb tudnivalókat Dr. Csiffáriné Dr. Schwalm Edittől tudhatták meg.

Ugyanezen a napon az idén már hetedik alkalommal került sor a programok között méltán népszerű „Nagyszüleink nyomdokain – Szőlő és borkultúra Felnémeten” címet viselő, borkóstolóval egybekötött előadásra, melyet közel 60 fő végzős gimnazista részére tart évek óta Dr. Dula Bence, egri szőlész-borász.

A rendezvénysorozat részeként a szüreti játszóházat az idén is az iskolával együttműködve valósítottuk meg.  A játszóházban a szürethez kapcsolódó mesterségek bemutatóját idén is Török Jenő helyi szőlősgazda tartotta az alsótagozatos gyerekek részére.

A szüreti koszorúszentelés és az azt követő szüreti felvonulás hagyományos népzenei találkozójával többek között a kialakított kapcsolatok ápolása volt a célunk. A felnémeti szüreti felvonulás résztvevői voltak az idén is a hagyományoknak megfelelően az Egri Csillagok Népdalkör, akik eddig valamennyi szüreti napi felvonuláson jelen voltak, színesítve rendezvény programját. Szintén részt vett a menetben a Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület, a Pásztorvölgyi Iskola és a Bervai Óvoda csoportjai, valamint a Felsőtárkányi Rézfúvószenekar is.  A résztvevők a szépszámú érdeklődő előtt a Kultúrház előtti téren rövid műsort adtak, majd a menet folytatta útját a Pásztorvölgyi Iskola udvarára, ahol a megfáradt felvonulókat az alapítvány az aulában szolídan megvendégelte.

A Felnémet Kultúrájáért Alapítvány az idén egy kifejezetten szürettel kapcsolatos programmal is igyekezett színesíteni a szüreti napok eseményeit. Felnémeti szőlő- és bortermelők részére fehér és vörösbor kategóriában borversenyt rendezett, melyre az alapítvány várta a gazdák jelentkezését, akik közül, ha nem is sokan, de éltek a lehetőséggel. A felkérést elfogadva a borverseny bíráló bizottságának elnöke Tarsoly József úr, egri hegybíró volt.

A borversenyre végül 4 fehérbort, 7 vörösbort és 3 rozét neveztek a gazdák, mely nem sok ugyan, de minden kezdet nehéz. A borverseny eredményhirdetésére a szüreti felvonulást követően az iskola aulájában került sor, a szüreti menetet követően odaérkezett 100-150 fős érdeklődő előtt.

Fehérbor kategóriában az alábbi eredmények születtek:
Aranyérmes lett: Rutka Zoltán (Cserszegi fűszeres 2010)
Ezüstérmes lett: Eged Richárd (Leányka 2005)
Bronzérmes lett: Miklós Ferenc (Leányka 2010)

Vörösbor kategóriában az alábbi eredmények születtek:
Aranyérmes lett: Rutka Zoltán (Kékfr.+Cab.+Merlot Cuvee 2008)
Ezüstérmes lett: Miklós János (Zweigelt 2010)
Bronzérmes lett: Eged Richárd (Kékfr.+Merlot Cuvee 2008)

Különdíjban részesült: Farkas József (Kékfrankos 2007)

Az alapítvány által felajánlott díjakat Rázsi Botond úr, Eger MJV Alpolgármestere és Tarsoly József úr, Eger Város hegybírója adta át a díjazottaknak. A különdíjat az egri Hegyközség ajánlotta fel. Az eredményhirdetést követően az résztvevők és a meghívottak egy kötetlen beszélgetés keretében kóstolhatták meg a benevezett borokat.

A szüreti programokat, az ünnepet az idén egy táncház zárta, melyhez a zenét a Tekergő Zenekar szolgáltatta.

A programok tervezésében és megvalósításában idén is kértük EKMK szakmai segítségét, a szóróanyagok elkészítését. A rendezvénysorozat megvalósításában számíthattunk a helybéliek segítségére, támogatására, de mint a tavalyi évben, az idén is szükség volt egyéb más támogatásra is az SZJA 1 %-on kívül. Alapítványunk  nem rendelkezett a rendezvénysorozat színvonalas megrendezéséhez szükséges  pénzügyi fedezettel, ezért fordultunk ebben az évben is az pályázatunkkal az Egri Civil Alaphoz, és ezért kértük Rázsi Botond úrnak, Eger MJ Város alpolgármesterének, valamint az Egri Hegyközség, személy szerint Tarsoly József úr támogatását, melyet ezúton is köszönünk. Ugyancsak köszönjük az Egri Csillagok Zrt., személy szerint Tóth István elnök úr támogatását, aki a Török Jenő szőlősgazda által tartott szüreti játszóház részére évek óta támogatásként térítésmentesen biztosítja a szőlőt a sutuláshoz. Nagyra értékeljük a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának, Kántor Zsolt úrnak segítségét is, mely intézmény évek óta helyet biztosít a programok lebonyolításához. Köszönjük továbbá Dr. Dula Bence úrnak is, hogy immáron 7 éve folyamatosan megtartja borkóstolással egybekötött előadását a végzős diákok részére. Végül, de nem utolsósorban az alapítvány köszöni Péter Gáborné, Évikének azt a jelentős szervezőmunkát, segítséget, amit évek óta önzetlenül nyújt a szüreti napok színvonalas megrendezése érdekében!

Felnémet városrész, és egyben hagyományőrző munkánk kiemelkedő eseményei továbbra is a szüreti napok rendezvényei, amelyhez reméljük az Önök jövőbeni érdeklődését és támogatását!


Eger, 2011. október 10.

Takács Zoltán, kuratórium elnöke

Szólj hozzá!

Címkék: felnémeti szüreti napok felnémet kultúrájáért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr673322294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása