Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A felnémeti disznótorosról egy Mocorgó tollából

2012.02.29. 21:48 vany

Kedves Mindenki!

Nagy nap volt minálunk Felnémeten február 18-án!
Sor került az Első Felnémeti Disznótoros Fesztiválra, amelynek helye a Pásztorvölgyi Iskola hátsó udvara, házigazdája pedig Rázsi Botond képviselő/alpolgármester volt. A böllér szerepét Dósa Tibor, Magyarország Királyi Főszakácsa vállalta, de segítőként bárki bekapcsolódhatott mellé.

disznotor.jpgA fesztivál célja a disznóvágás hagyományának bemutatása, a helyi disznótoros ételek, italok és sütemények elkészítése, megkóstoltatása volt. A létrejöttében sok civil szervezet és helyi lakos nyújtott segítséget, jómagam a Felnémeti Civil Szekció és Mocorgók tagjaként segédkeztem a bájitalfőző versenyben. Elmondhatom, hogy a szekciónk minden tagja örömmel vett részt a disznótorban, hiszen újból példás és reményteli társadalmi összefogásról adtak számot a felnémeti szervezők és lakosok. Ráadásul kettős sikerünk volt, hiszen a „750 éves Felnémet, Fejezetek Felnémet történetéből” című kiadványból 26 példányt el tudott adni a Szekció, így a Vágner Lászlóné Anikó által a szekciónak felajánlott 30 könyv nagy része elfogyott.

A nap a hagyományok szerint kora reggel a „disznófogó” pálinka kóstoltatásával indult, zsíros kenyeret kentek a segítő asszonyok, lilahagymát vágtak rá, hogy meglegyen az erő a disznó darabolására vállalkozóknak. Miközben a kétmázsás malackáról lepörzsölték az összes szőrt, már vígan sercegett a serpenyőben a friss vér, amit ropogós kenyérrel kínáltak aztán. Volt két nótázó dalnok is, akik önkéntes előadásukkal még jobb hangulatot teremtettek.

Sokan segítettek a hús darabolásában, így hamar előkészítették a főzéshez-sütéshez a disznót.
Délelőtt 10 körül lett készen a sült hasalja szalonna, ezt is meg lehetett kóstolni. Három üstben készültek a finomságok, jótékony füst- és illatfelhőbe burkolva az iskola udvarát.

fck.jpgVerseny is volt: 3 csapat jelentkezett bájitalfőzésre, és 13 asszonyka a disznótoros sütemények elkészítésére. Elsőként a bájitalok zsűrizése történt meg, az első helyezést mi, Mocorgók szereztük meg a „Felnémeti Moccintó” névre keresztelt isteni főzetünkkel. A Moccintó kőleves-szerűen készült, mindannyian tettünk bele valami finomat. Összesen 20 liter bájitalt főztünk, mind egy cseppig elfogyott. A második helyezést a Média-csapat érte el, akik az Eger TV-nek készülő riportok közben rotyogtatták italukat. A harmadik Karanyicz József (Öcsi) és csapata lett.

sutik.jpgA disznótoros sütemények versenye Kurucz Erzsike mocorgó társunk ötlete volt, nagy örömünkre 13 jelentkező készített tepsis étkeket. Igazából mindegyik isteni finom volt, számomra mindegyik aranyérmet érdemelt, de verseny lévén a zsűrinek választani kellett. Az aranyérmest Erdélyi Bertalanné Aranka néni sütötte, második helyezett Macsinka Károlyné Irénke néni lett, a harmadik hely Sütő Károlyné Eta nénit illette. Készült kukoricagörhe, ganca, bodag, örömmel fogyasztottuk a finomságokat, ki azért, mert már evett ilyet, csak régen, ki pedig azért, mert még sosem evett hasonlót, csak hallott róla.

A szép eredmények örömére jót ehettünk az időközben elkészült orjalevesből és friss pörköltből is. Ilyet nem lehet enni, csak a tor napján, friss húsból, nagy adagban készítve… isteni volt. Ezzel párhuzamosan kavarták és töltötték a jó hurkát és kolbászt, amit az iskola konyháján sütöttek meg, és délután négytől lehetett megkóstolni kenyérrel, mustárral. Ilyen jó kolbászt már régen ettem, a hurkáról nem is beszélve.

A fesztiválnak délután ötkor lett hivatalosan vége. Aki éhen maradt, az magára vessen, a bölléren nem múlt, jutott mindenkinek mindenből.
 
A magam részéről köszönöm az ötletgazdának, Rázsi Botondnak, hogy életre keltette a fesztivált. Köszönet minden támogatónak, hogy áldoztak a közösségi program érdekében, külön köszönet jár azoknak, akik idős koruk ellenére sütöttek-főztek, csakhogy mi fiatalabbak is megkóstolhassuk a régi ételeket. És köszönet a sok szülőnek is, akik ezen a fagyos-napfényes napon fontosnak tartották, hogy gyermekeik részesei legyenek a hagyományok tevékeny őrzésének.

Buzdítok mindenkit arra, hogy ha tetszett a fesztivál, és a jövőre nézve is szívesen látna hasonló rendezvényeket Felnémeten, akkor jelezzen, írjon a helyi blogra, jöjjön el szekcióüléseinkre, mondja el véleményét, ötleteit. Az ötletekből lesznek a jó programok, amikben mindenki megtalálja a lelkének kedveset. Én már most javaslom, hogy jövő ilyenkor 2 disznó legyen vágva, és a nap végén táncolhassunk is egy jót.

Mocorogjunk minél többen, úgy, ahogy Kőrösi Csoma Sándor mondta: „Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”

További tavaszváró szép napot kívánok: Vallusné Andi Mocorgó

Szólj hozzá!

Címkék: felnémeti civil kerekasztal I. Felnémeti Disznótoros Fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr514227317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása