Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Már megint győztünk!

2013.10.17. 06:20 vany

rendalelke_fekete_valer.jpgA fővárosi  kArton Galéria nevezetű karikatúra és képregény múzeumban, kiállítás-megnyitó keretében hirdették ki a múlt hét végén a nyáron meghirdetett, országos e-karikatúra pályázat, a kukac eredményét. Az Alternatív szatirikus művek kategóriát - a díjjal járó 100 ezer forinttal - az egri Fekete Valér nyerte.

Ez a szűkre szabott mustra – ha csak jelzésszerűen is – mindenekelőtt a karikatúra sokféleségéről és gazdagságáról szól; arról, hogy ez a többezer éves kifejezésmód mindig is többé-kevésbé szabadon integrálódhatott különböző közegekbe, illetve különböző művészeti ágak különböző műfajaiba. Az e-média, az e-művészetek és az e-kommunikáció ma már nyilvánvaló kölcsönhatásai, illetve ezek nemzetközi kísérleti műhelye és kiállítóterme: az internet végképp tarthatatlanná tette az egyféle karikatúra (a karikatúra műfajnak mondott publicisztikai karikatúra) mondvacsinált kizárólagosságát, ugyanakkor értelmetlenné tette a nyomtatott sajtó tartalmi, formai és technikai "elvárásainak" erőterében kialakult szakmai konvenciók, beidegződések és kánonok nagy részét is. Az így létrejött termékeny káoszt sokan a karikaturista szakma szétzülléseként, ad abszurd a karikatúra "halálaként" élik meg; mások élve a "káosz" által kínált lehetőségekkel, inkább megpróbálják visszavenni a karikatúra apránként, szinte észrevétlenül elorozott korábbi szabadságát – köztük "ismeretlenek" is.

Jelentés arról a különös káoszról, amiben a karikatúra már nem csak néhány tíz, többé-kevésbé ismert "karikaturista szakmunkás" dolga, – ahol az "ismeretlen karikaturista" is szabadon hozhat létre (és a neten szabadon publikálhat) olykor szokatlan, a kifejezésmód határait talán túl szélesen értelmező karikatúrákat is. Arról a sokféleségről, amiben remélhetőleg mindenki megtalálja az épp nekivalót...

A pályázatra több mint 700 pályamű érkezett, ebből válogatta ki a szakértő zsűri azt a közel százötvenet, amik az e-kiállításon, és azt az ötvenet amik a "hagyományos" kiállításon szerepelnek. Ez utóbbi november 15-ig tekinthető meg a kArton Galériában (1054 Budapest, Alkotmány utca 18.), az e-kiállítás pedig az alábbi linken található:

http://kartonkukac.weebly.com/maacutezli.html

Forrás: http://www.egriszin.hu/?c=cikk&id=10614

Szólj hozzá!

Címkék: karikatúra fekete valér sior

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr965578842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása