Felnémet blogja

Felnémet városrész hírei, programjai, lehetőségei. Ha szeretnél a Felnémeten történtekről hírt kapni vagy szeretnél Te hírt küldeni, programot ajánlani, akkor jelentkezz az "Együtt Felnémetért!" levelezőlistára.

Adó 1% felajánlás

Képriport a IV. Lecsófőző Fesztiválról

Dósa Tibor királyi főszakács köszönti a résztvevőket.JPG

 

Indafotó képek


flash counter

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Farkas János emlékére...

2016.09.02. 13:53 vany

 

jancsi_bacsiert_eg_a_mecses.jpg

Farkas János
(1936-2016)


farkas_janos.jpgNéhány nappal ezelőtt jött a hír, hogy Farkas János, a felnémetiek kedves Jancsi bácsija, 2016. augusztus 22-én örökre elaludt.

Megdöbbenéssel olvastuk e gyászhírt - Jancsi bácsit Felnémeten nagyon sokan ismerték, szerették, támogatták.

Tősgyökeres felnémeti volt. Itt született, itt járt iskolába. Felnőttként a munka elszólította Felnémetről - a KAEV főmérnökeként dolgozott hosszú ideig.

Amikor visszaköltözött családjával a szülői házba, belevetette magát a Felnémetért végzett közösségi munkába. 1996-ben megalapították a Sánc utcában lakókkal a Felnémeti Összefogás Civil Csoportot, ami 2006-ig végezte közösségi tevékenységét, mint nem jogi személyiségű társaság.

A csoport meghatározó, koordináló embere Farkas János volt.

A kis csapat a városrész fejlődésével, közállapotának minőségével kapcsolatban elégedetlenségének adott hangot, de azt a változtatás igényével minősítette. Kritikus helyzetértékelésüknek önként vállalt munkával adtak nyomatékot. Önszerveződésükkel a település szépítésére, helytörténeti kutatásra, környezetvédelemre és a gyerekek sportolási lehetőségeinek megteremtésére koncentráltak.

civilek-parkepites2011-aug-11.jpg

Faluszépítő munkájukhoz sokszor kértek segítséget és sikerült olyan társakra lelni, mint a Megyei Művelődési Központ, Segít a Város Alapítvány; anyagi és természetbeni támogatásokkal a MÁV,  Egererdő Rt, Egri Csillagok Tsz, PLAN Bt, Vízmű, Bükki Nemzeti Park, Strabag, Magyar Aszfalt, EGUT, OMYA, a pályázatok lebonyolításához pedig a Tűzliliom Egyesület biztosította a hátteret.
Munkájuk eredményeként közparkok, játszótér, sportpálya jött létre, pl. a Sánc utca elején, a gyógyszertár előtt, a templom dombon, a Tólápi pincesornál, a Tárkányi úton a vasúti átjáró mellett, amit Tulipán térnek neveztek a tulipánalakzatot formázó sziklákról. Védőkorlát, gyalogút, kőfaljavítás, cserjeültetés mellett a megalkotott értékek karbantartásáról is gondoskodtak. Részt vettek a "Virágos Egerért" pályázaton és a kapott díjból további virágosításra, cserjeültetésre került sor. A városrész fejlesztési tervébe bekapcsolható javaslatokkal álltak elő: zöldfelületek növelése, romos épületek lebontatása, sportpálya bővítése, templomdomb fásítása, nyugdíjas klub működtetése, forrásteremtő pályázatok benyújtása. Kezdeményezték a híres felnémeti mester, Kovács Jakab kultuszának kialakítását. Jó lokálpatriótaként kutatásba kezdtek, hogy az egri hős példáját megismerjék, majd megismertessék.
2007-ben Felnémet új közösségi termet kapott a régi tanácsháza, majd óvodaként működő épület emeletén. Farkas János és csoportja tudatosan készült erre - nyugdíjasklubot álmodott már működő közösséggel és kész programmal. A Felnémeti Összefogás Civil Csoport 2006. november 16-án megalakította a Felnémeti Nyugdíjas Egyesületet. Kapcsolatot létesítettek az ekkor már működő Felnémet Kultúrájáért Alapítvánnyal, remélve, hogy példájuk nyomán a többi Felnémeten működő civil szervezet is "megtalálja" egymást és  így még erősebb, még eredményesebb lehet a civil összefogás.

Azóta:
- Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület működik Felnémeten.
- Az Egri Civil Kerekasztal Felnémeti Szekciója az egyetlen területi alapon működő szekció Egerben.
- Megalakult a Felnémeti Lokálpatrióták Egyesülete.
- Megalakult a Felnémeti Gasztronómiai Egyesület.
- A Felnémeti Szekció több közösségi napot is szervezett.
- A Felnémet Kultúrájáéért Alapítvány minden évben megrendezi a Felnémeti Szüreti Napokat.
- Beindult a fesztiválok szervezése: először a lecsófesztivál, majd a disznótoros, ezután macokfesztivál kerül minden évben megrendezésre.
- Elkészült a „750 éves Felnémet” gyűjteményes kötet Felnémet történetét feldolgozva. E kötet tartalmának az összegyűjtéséhez nagy segítséget adott Farkas János az általa addig már megszerzett dokumentumok átadásával, rendezésével.
- Minden évben megemlékezünk a Pásztorvölgyi iskolásokkal együtt a Kovács Jakab emlékműnél az 1552. évi török ostromról és a felnémeti hősökről.

Mindennek tevékeny részese volt Farkas János, akitől most mély fájdalommal veszünk búcsút.

Utolsó üdvözletünk: Kedves Jancsi bácsi!
Nem feledünk téged! A megkezdett munkádat folytatni fogjuk! Nem fog kárba veszni a sok erőfeszítés, igyekezet, amit Felnémetért tettél és tettetek a társaiddal.

Nyugodjál békében!

.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemet.blog.hu/api/trackback/id/tr411684881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása